Mišákův blog

úterý, 22. července 2008

Fotky z víkendu

O víkendu jsem byli za tátou v jižních Čechách. Byla to naše první návštěva po jeho přestěhování. Fotky domu a okolí (ale také formule a krátké zastávky na Živohošti) jsem dal na picasaweb, místo na mé stránky do fotogalerie. Ach ta lenost... Přesto že jsem se snažil PHP galerii udělat co nejsnadněji použitelnou, tak na jedno kliknutí u Picasy prostě nemám.

Praha Stověžatá

Je ve světě jiné město, které se může chlubit přízviskem stověžaté? Těžko říct :-). Není to tak dávno, kdy Česká televize vysílala seriál o pražských věžích. Naštěstí pro všechny zvědavce, kteří seriál neviděli, je tu web magistrátu Praha Stověžatá. K dnešnímu dni je ne webu kolem 100 panoramatických fotografií a popisů. Doporučuji prohlížet v režimu "Fullscreen", jen si dejte pozor ať se Vám z toho nezamotá hlava.

neděle, 20. července 2008

Další vrchol cesty: Sella Ronda

Mohlo by se zdát, že po plánovaném přejezdu Stelvio pasu budeme mít "vrchol" cesty za sebou. Výškově určitě ano, ale jak jsem psal minule, tak letošní cesta je po Dolomitech a Stelvio pass je vlastně jen taková zajížďka :-).
Sella Ronda je pojem pro všechny milovníky hor v jakémkoliv ročním období. Skalní masiv Sella je možné objet po silnici, ale také existuje stezka pro MTB. Silniční varianta vede přes čtyři průsmyky: Sella (2244m), Gardena (2137m), Pordoi (2242m) a Campolongo (1875m). Trasa je dlouhá 55km a pohodlně ji (snad) zvládneme za jeden den.

čtvrtek, 10. července 2008

Stelvio Pass, jeden z vrcholů letošních kol


Tak jako každý rok i letos se chystáme na kola. Po loňské, téměř měsíční, cestě po Turecku, padla volba na Dolomiti. Poletíme do Benátek, které jsou od Prahy vzdálené pouhých 550km. Cestu si proto natáhneme přes Lago di Garda, Stelvio Pass do Dolomit a po vlastní ose domů.
Letošní trasa je doslova napěchována vrcholy... ať již v podobě horských průsmyků, malebných údolí, nebo historických měst. Čeká na nás mnoho horských průsmyků s nadmořskou výškou přes 2000 m.n.m a hned mezi prvními je Stelvio pass patřící mezi TOP Alpské průsmyky. I když jsme jej v roce 2004 (ve složení Franta, Pája a já) již jednou zdolali, těším se moc. Před čtyřmi lety jsme jeli od Merana a těsně za vrchlom odbočili na Umbrail pass do Švýcarska. Letos pojedeme z jihu, tj. z Bormia do Merana. Stoupání by nemělo být tak náročné, ale nebudu předbíhat... přeci jen s nadmořskou výškou 2758 metrů je to 2. nejvyšší průsmyk v Alpách.