Mišákův blog

neděle, 23. listopadu 2008

Kolem Světa 2008 v KD Ládví

logo KOLEM SVETAVe dnech 22.-23.11.2008 proběhl v KD Ládví cestovatelský festival s názvem KOLEM SVĚTA. Již v minulosti jsme tam se Zuzkou několikrát byli, takže jsme věděli do čeho jdeme. Program byl velice zajímavý (jako každý rok) a opět jsme načerpali inspiraci pro naše další cyklo toulky po světě. Zajímavosti programu odpovídala i návštěvnost, ale bohužel ne místo konání. Program byl rozdělen do 3 sálů, přičemž jeden byl velký a zbylé dva neskutečně malé.
Osobně jsme byli v "Evropském sále" na Islandu, Karpatech a Kanárských ostrovech a při prvních dvou přednášek jsme měli štěstí, že jsme si sedli alespoň na zem, spousta ostatních zájemců se dovnitř nedostala vůbec. Společné prostory byly rovněž velice malé a vždy po konci přednášky byly narvané k prasknutí, takže v klidu si prohlédnout zajímavé stánky a prodávané publikace bylo velice obtížné. KD Ládví má rozhodně nádech punku, ale nejsem si jist, jestli je to přesně to, co by mělo tuto událost charakterizovat. Festival je o cestování a setkávání cestovatelů, tak proč příště pro to nezajistit důstojnější místo!?
Krátké počty na závěr: cena vstupného na 1 den je 200kč, odhadem se do velkého sálu vejde 500 cca lidí (+ další sály nepočítám), jednoduchou matematikou mi vychází 100000kč vybraných na vstupném za 1 den. K tomu příjmy z reklamy a máme celkem slušnou sumičku za kterou se dají pronajmout daleko důstojnější prostory.

Štítky:

čtvrtek, 20. listopadu 2008

Scandinavia trip

Asi před měsícem se ke mě dostala informace, že kamarád Franta organizuje cestu do Skandinávie pro své kolegy z práce. Potřeboval doplnit lidi na sudý počet, tak doplňoval tak dlouho až nás nakonec jelo 28 (původně mělo jet asi 8 lidí).
Program poznávacího (kalícího) zájezdu byl našlapaný. V pátek 14.11. jsme po práci odletěli s Ryanairem do Stockholmu (letiště Skavsta 100km od Stockholmu). Tam Franta zajistil ubytování v příjemném hotelu Connect asi 3 min pěšky od letiště. Za pár peněz, hodně dobrá volba. Pokoje byly trochu stísněné, ale na přespání ideální a teplá sprcha potěšila.
Ráno v 8:40 jsme sedli na bus, který nás dovezl na nádraží do Nyköpingu, kde nám za chvilku jel vlak do Stockholmu. Tam jsme přijeli kousek po 10té hodině. V menších skupinkách jsme se rozutekli na prohlídku města. Okoukli jsme radnici, stanici metra, střídání stráží před královským palácem, navštívili Vasa muzeum a spoustu dalších míst. Mezitím jsme dali oběd v Irském pubu s pivkem za bratru 68 korun Švédských. V 7 večer jsme měli sraz v přístavišti, kde jsme se všichni úspěšně sešli a nalodili se na loď Amorella společnosti Viking line. Proběhlo ubytování v kajutách na podlaží 2 (pod auty a hladinou moře), nákup v Duty free shopu, "baření" a kajutový pivka. Houpalo to slušně.
Velice brzy ráno jsme za 8,5€ posnídali na trajektu právě když vjížděl do přístavu města Turku... krásný a chutný zážitek. Po vylodění a krátké aklimatizaci na Finské pevnině vyrážíme na prohlídku města. Bereme to pěkně postupně: Hrad u přístavu, svačinka v kavárně, foto s Leninem, návštěva katedrály, okouknutí větrného mlýnu u divadla pod širým nebem s otočným hledištěm, oběd v restauraci na náměstí, prohlídka nádherného kostela sv. Michala a kavárnička na závěr. Ve 20:00 se opět všichni scházíme v přístavu. Právě přijíždí naše loď (tentokrát Isabella) a my s radostí pozorujeme vystupující, značně alkoholem posilněné cestující. Za chvilku jsme na palubě. Ještě děláme pár posledních fotek města Turku, povečeříme a jdeme zopakovat scénář z minulé noci.
Na pondělí jsme si naplánovali do prohlédnout vše, co jsme v sobotu nestihli. A to uličky Gamlastan, skansen a věž Kaknastornet. Do přístavu ve Stockholmu připlouváme v půl sedmé. Krátké rozkoukání, začíná se pomalu rozednívat a tak vyrážíme. Jdeme podél pobřeží ke Gamlastanu. Před ním sedáme na loď (MHD) a za 30 švédských korun plujeme na ostrov, kde je skansen. Pochvalujeme se, jak jsme to krásně vymysleli, jak vše krásně stihneme. U skansenu jsme přesně v 8:00 ale problém, brány otevírá až v 10. Co teď? Je krásně modro, tak jdeme procházkou parkem Djurgarden ke věži Kaknastornet. Po klidné chůzi jsme v devět u věže, otevírá v 10 :-(. Každý máme v batohu nějaká rezervní pivka a zbytek Bechera a pana Tulamora. Jak tak popíjíme, vyloupne se z křoví Franta, zjišťuje že věž otevírá až v 10, tak zas někde mizí. Rychle se propíjíme do desáté hodiny a míříme nahoru na věž. Krásně svítí slunce, ale focení to moc nepřeje. Dvojité sklo nebylo zrovna antireflexní, takže všude spousta odlesků. Ale i tak teláčkem pořizuji několik pěkných fotek Stockholmu a jsem rád, že jsem ho netáhl zbytečně :-). Z věže jedem busem do centra, procházíme se v uličkách Gamlastanu a kolem druhé odjíždíme z centrálního terminálu na letiště Skavsta. Utrácíme poslední koruny, sedáme do Boeingu 737-800 společnosti Ryanair a kolem 7 večer jsme na Ruzyni.
Suma sumárum, za 3 dny jsme toho za pár peněz, nula dnů dovolené viděli více než dost. Ještě jednou díky všem a FRANTOVI především!!!

Štítky: , , , ,